5 nemme skridt: Sådan optimerer du din pension

Opdateret med 2018 tal

Pension. 2018 står for døren og der gælder nye grænser for privat ratepension og aldersopsparing. Her får du 5 nemme skridt til at optimere din pensionsopsparing så du kan udnytte de nye grænser for 2018 fuldt ud.

Pension: Bliv klar til 2017
Bliv klar til 2017!

Som tidligere beskrevet, har vi her i husstanden – ud over min arbejdsgiveradministrerede pensionsordning – fire pensionsopsparinger hos Nordnet. Fik jeg sagt, at de har DKs fedeste produkt til privat pension? Det er henholdsvis ratepension og aldersopsparing for både min ægtefælle og jeg. Det følgende baserer sig derfor på vores opsætning, som passer til Nordnet, men det burde fungere fint med andre dyrere løsninger også.

1: Find ud af hvilket beløb du skal betale til pension per måned

Beregn det månedlige beløb til pension
Beregn det månedlige beløb.

Det er selvfølgelig sidste ende et spørgsmål om hvor meget du ønsker at lægge til side til pension. Jeg vil dog i det følgende antage, at du ønsker maksimal udnyttelse af den skattebesparelse, der kan opnås hvis du betaler topskat af din løn, men ikke forventer at skulle betale topskat, når du får din pension.

For ratepension er 2018-grænsen for hele året DKK 54.700. Da vi indbetaler per måned og bruger Nordnets månedsopsparing, vil det sige, at vi på hver ratepension kan indbetale DKK 4.558 om måneden.

Tilsvarende er 2018-grænsen for aldersopsparing nu helt nede på DKK 5.100 om året. Dvs. på hver aldersopsaring kan vil indbetale sølle DKK 425 hver måned. På aldersopsparingen indbetales nettokroner efter skat. Til gengæld udbetales beløbet også skattefrit og i mellemtiden beskattet gevinsten kun med den lave PAL-skat, som i skrivende stund (dec. 2016) stadig er 15,3% et niveau den blev hævet til i 2012 fra tidligere 15%.

2: Find kontonummeret på din pensionsopsparing

Yes! Jeg fandt kontonummeret til min pension
Yes! Jeg fandt kontonummeret.

I Nordnet er det meget nemt, når du først er logget ind. Så står der i forbindelse med hver af dine depoter hvilken bankkonto du skal overføre penge til. Hvis du ikke allerede har en pensionsopsparing i Nordnet, kan du se her hvordan du gør.

3: Opret fast overførsel til pension i netbank

Automatisk overførsel til pension
Automatisk overførsel?

Næste skridt er så blot at oprette de 12 overførsler for hver måned i 2017. For vores eget vedkommende laver jeg overførslerne den 1. i hver måned på henholdsvis DKK 4.558 eller DKK 425 afhængig af om det er ratepension eller aldersopsparing. Så er pengene fremme inden de skal investeres i gode solide ETF’ere med totalt barberede omkostninger til glæde for dig i dit otium.

4: Opdatér din månedsopsparing

Jeg kører efter princippet maksimal spredning og minimal kompleksitet, så alt ryger simpelthen direkte i EUNL

Hvis du allerede har en månedsopsparing kørende for 2016, skal du gå ind og opdatere det månedlige beløb så det passer med den nye grænse på enten DKK 4.558 eller DKK 425 for henholdsvis ratepension og aldersopsparing. Du kan også benytte lejligheden til at opdatere hvilke fonde, du vil investere i. Jeg kører efter princippet maksimal spredning og minimal kompleksitet, så alt ryger simpelthen direkte i EUNL (iShares Core MSCI World UCITS ETF), som efter min mening er den perfekte ETF til pensionsopsparing. Det er klart, at som årene går, vil man med fordele kunne balancere mellem flere aktiv-klasser og ikke blot aktier.

5: Læn dig tilbage

Ta' en "slapper" - din pension er sikret
Ta’ en “slapper”.

Du er nu klar til årsskiftet og kan roligt læne dig tilbage og imødegå 2018 vel vidende at din pensionsopsparing er kørt i stilling og er på automatpilot… Yay!

 

 

Forfatter: rentersrente

Jeg er gift, har tre børn, er lønmodtager i det private og ejer min bolig i fællesskab med min ægtefælle og kreditforeningen. Jeg har en naturvidenskabelig PhD-grad og en MBA.

3 meninger om “5 nemme skridt: Sådan optimerer du din pension”

 1. Hvad ligger til grund for at iShares Core MSCI World UCITS ETF er den perfekte ETF til pensionsopsparing efter din mening? Der er andre ETFér med opkostninger på 0,07% i forhold til din på 0,20%, hvad er det jeg overser?

  1. rbrodsgaard, tak for dit spørgsmål. Der er flere grunde til at jeg er ret vild med “EUNL”. Det vigtigste for mig er kombinationen af indeks-investering med lave omkostninger og stor risiko-spredning. Da det er et globalt indeks, mener jeg, at jeg kan jeg nøjes med denne ene ETF i min portefølje. Jeg har med EUNL allerede en bred eksponering til mange industrier og markeder. At det er en UCITS ETF betyder også at det er et “solidt” papir, dvs. at den overholder visse retningslinjer og nemt kan handles og beskattes her i EU.

   Endelig må jeg da også indrømme, at der faldt en lille sten fra mit hjerte, da jeg opdagede, at ETF’en ikke bare er min favorit, men også er Kim Valentins eneste aktiebaserede ETF blandt de “Tre ETF’er til din portefølje“. De to øvrige på listen er baseret på obligationer.

   Jeg er ikke klar over hvilken risiko-spredning de øvrige EFT’ere, som du har set på, har og ej heller om de er UCITS-mærkede. Det kunne i hvert fald være et par ting at se efter, når der vælges EFT’ere blandt det heldigvis stadigt voksende udbud.

   Og ja, så mangler vi fra politisk hold blot en skattemæssig ligestilling af ETF’ere med investeringsforeningerne. Indtil da har jeg min pensionsopsparing i EFT’ere (EUNL) med lave omkostninger og mine frie midler i en investeringsforening, som følger et globalt indeks, men med knap så lave omkostninger, fx INDEX Global Aktier Min. Risiko KL (ISIN : DK0060031847), som ligger på 0,50% i omkostninger med ÅOP på 0,59% som følge af emissionstillæg og indløsningsfradrag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *